 |
După obținerea licenței, Petru Comarnescu este nominalizat pentru una din cele trei burse oferite de o generoasă americancă pentru continuarea studiilor în Statele Unite. Ca urmare, în anul în care Mircea Eliade, coleg de facultate, pleca spre India, Petru Comarnescu lua direcția opusă, traversând Atlanticul. Timp de trei ani, el își pregătește doctoratul în filosofie la Universitatea Southern California din: Los Ange'es, la 25 mai 1931, susținându-și teza, intitulată The Nature of Beauty and Its Relation to Goodness. (Autorul o va publica în româ¬nește — în traducerea Ruxandrei Oteteleșanu — abia 15 ani mai tîrziu, sub titlul Kalokagathon. Cercetare a corelațiilor etico-estetice in artă și în realizarea-de-sine.)
Stagiul american nu-i va aduce lui Petru Comarnescu sperata numire ca asistent la Facultatea de Filosofie, dar fructele lui spirituale vor fi bogate. Cel mai important, desigur, este credința în capacitatea Occidentului de a învinge crizele momentane, interpretate de unii ca evident început al unui declin fatal. Astfel, civilizația și literatura americană vor avea în spațiul românesc un partizan extrem de activ.
Fiind încă în America, Petru Comarnescu trimite în țară nume-roase corespondențe, reportaje, articole și studii, mai ales revistelor .Viața românească" și „Vremea", pe care, întors acasă, le completează cu o serie apărută în 1932—1933 în „Adevărul". Substanța acestora va fi prelucrată apoi în volumele America văzută de un tânăr de azi (Ed. Adevărul, 1933) și Homo american its (Ed. Vremea, 1933),
(Semnificativ, autorul Ie va retipări, reunindu-le într-o singitru carte Chipurile și priveliștile Americii — ca un protest disimulat și, totodată, ca un avertisment, în 1940, când România adera Ia Axa Berlin—Roma. Cartea avea să fie din nou «tipărită în 1947, sub titl ul A merica. Lume nouă — Viață nouă, având acum adăugat un amplu capitol consacrat „personalităților cârmuirii Roosevelt—Truman". Menționăm doar, aici, existenta și a unei ediții postume, asupra căreia vom reveni.)
Ceea ce întemeiază marele prestigiu de oare se bucură în deceniul al patrulea Petru Comamesou este totuși activitatea sa pub'icistică. Imediat după întoarcerea în țară, el inițiază asociația „Criterion", ce avea ca scop realizarea, prin conferințe-dezbateri la care să participe
|