|
|
Din cuprins:
◊ Neoliberalismul, neorealismul si politica mondiala;
◊ Cooperarea internationala in chestiunile economice si de securitate;
◊ Obtinerea cooperarii in anarhie: strategii si institutii;
◊ Anarhia in teoria relatiilor internationale: o critica;
◊ Castiguri absolute si castiguri relative in teoria relatiilor internationale;
◊ Teoria institutionala si provocarea realista dupa Razboiul Rece;
◊ Intelegerea problemei cooperarii internationale: limitele institutionalismului neoliberal si viitorul teoriei realiste
|
Anatol Rapoport (...) a facut distinctie intre "lupte" (in care oponentii incearca sa isi faca rau reciproc), "jocuri" (in care oponentii incearca sa se pacaleasca unul pe altul) si "dezbateri" (in care oponentii incearca sa se convinga intre ei). In mod clar, eseurile din lucrarea de fata merita sa fie clasificate drept dezbateri. Desi probabil ca niciuna dintre parti nu o va convinge complet pe cealalta, fiecare are ceva de invatat, iar astfel vom intelege mai bine politica internationala. Poate ca in politica sunt importante castigurile relative, insa castigurile absolute sunt cele ce conteaza pentru spiritul academic. Dezbaterea dintre neorealism si neoliberalism evolueaza in continuare. Fiecare dintre eseurile din acest volum reprezinta o contributie importanta (...).
Utilitatea relativa a diferitelor tehnici de actiune pentru promovarea cooperarii internationale reprezinta o abordare care ar putea da rezultate. Demersurile militare, demersurile economice, propaganda si diplomatia pot fi – si sunt – folosite pentru promovarea cooperarii. Este nevoie ca atat neorealistii, cat si neoliberalii sa treaca dincolo de asumptiile apriorice referitoare la utilitatea acestor tehnici. Este nevoie de mai multe cercetari empirice (...).
Dezbaterea dintre cei care pun accent pe constrangerile asupra cooperarii internationale si cei care pun accent pe oportunitatile pentru aceasta cooperare nu va disparea, si nu trebuie sa dispara.
David A. Baldwin
|
|
|
|
|