Titlul:
Buying from outside Romania             Titluri disponibile             Comanda Dvs.
User:   Parola:    Cont nou   Am uitat parola!  
 About Us  Despre noi  Autori  Consiliul stiintific  Parteneri  Link-uri  Intrebari  Contact

DOMENII
Afaceri. Economie
Albume. Carti ilustrate
Americanistica
Anglistica
Antropologie
Beletristica
Biografii. Memorii. Monografii
Biologie
Carte pentru copii
Carte si ghiduri practice. Cultura generala. Cariera si dezvoltare personala
Dezbateri contemporane
Dictionare
Drept
Eseistica
Filosofie. Logica
Geografie. Studii urbane si de dezvoltare
Informatica
Istorie. Istorie culturala, mentalitati, antropologie istorica
Jurnalism
Justitie
Justitie, politica si societate
Limba romana pentru straini
Literatura scolara
Literatura si stiinta
Litere (istorie, teorie si critica literara)
Management. Resurse umane
Manuale scolare si materiale auxiliare
Matematica
Medicina
Metodica
Psihologie
Publicistica
Relatii internationale. Diplomatie
Religie
Reviste
Sociologie
Stiinte politice
Stiintele comunicarii si relatii publice
Stiintele educatiei
Stiintele limbajului
Studii clasice
Studii culturale si media
Studii de televiziune
Studii europene
Studii francofone
Studii strategice si de securitate
Traductologie
Universul stiintei


Echidistante

Analogii

Autor ***
Colectie Revista Echidistante
Domeniu Reviste
Aparut 12/2011
Nr. pagini 134
Format 165x235 mm
ISBN/ISSN 1221-8987(10)
Pret: 26,97 Lei
[ Pune in cos ]

Din cuprins:
◊ Despre ANALOGIE si rolul ei
◊ Ascensiunea Europei
◊ Despre Ortodoxie la noi si in Franta
◊ Gandirea analogica. Magie si modelare a destinului in practicile rituale de nastere
◊ Soarecele si elefantul. Analogii intre Bucuresti si New York la finele secolului 19 (1865-1914)
◊ Oameni si dictionare
◊ Analogia in medicina
◊ Meteo-dependenta lexicala a romanului aflat intre atmosfera vazduhului si cea sufleteasca

Aria tematica a revistei Echidistante este structurata cu maxima acuratete si coerenta (ca de altfel intreaga oferta a editurii, organizata pe domenii, colectii, serii bine definite, cu identitate vizuala proprie); acest tip de oferta este seducatoare pentru orice intelectual, prin ampla diversitate tematica si prin prospetimea viziunilor asupra unor teme de mare actualitate necesare studiului cailor de mentinere a diversitatii in ansamblul mutatiilor complexe care caracterizeaza epoca globalizarii.
Volumul, coordonat de Cristina FLORESCU, se axeaza pe multivalenta analogica a valorilor culturale romanesti si europene. Se reliefeaza cum definirea si autodefinirea finitei, conturarea lucrului sau faptului se pot produce in mod temeinic mai ales in cadrul unor analogii. Fomulari frecvente, devenite loc comun de tipul "numai aici ori doar noua ni se poate intampla" sunt adesea prejudecati de neclintit cata vreme nu exista o proiectie a unui cadru analogic, contrastiv, totdeauna obiectivant. Lingvistica faptelor meteorologice capata dimensiuni de o inalta specificitate atunci cand se tine cont punctual comparativ de starea sufleteasca a vorbitorilor (cf. Cristina Florescu, Fenomenul meteo si starea sufleteasca). Factor de expresivitate lingvistica), Bucurestiul creste ori descreste dupa cum il proiectam analogic fata de Tecuci sau de New York (Mariana Net, Soarecele si elefantul: Bucuresti si New York la 1900. Temeiurile unei comparatii). Se poate, fara discutie, vorbi despre o tipologie a gandirii analogice la multe nivele, in cadru tehnic sau in magia diferitelor practice ritual (Adina Hulubas, Gandirea analogica. Magie si modelare a destinului in practicile rituale de nastere). Analogia poate sustine specificitati inalte sau poate indrepta un grup social spre uniformizari eliminatorii (Maria Carpov, Analogia si riscurile uniformizarii) etc.
Plecand de la un grup semnificativ de studii proiectate asupra temei propuse spre reflectie, volumul de fata patrunde in structurile subtile ale desfasurarilor contradictorii socio-istorice, ori ale celor ligvistico-informale ale lumii contemporane.

Contributori:
VASILE ASTARASTOAE este profesor universitar doctor la Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi, rector al aceleeasi institutii din anul 2008, director al Institutului de Medicina Legala Iasi si Presedinte al Colegiului Medicilor din Romania. Domenii de interes: medicina legala, bioetica, deontologie si drept medical. Este autor (si coautor) al unui numar de 27 de carti printre care Terapeutica medicala (2000), Criminologie clinica (2003), Bioetica starilor terminale (2004), Bioetica - cazuri celebre(2005), Medicina Legala pentru juristi (2005). Este membru a sapte organizatii stiintifice nationale si internationale.
VIOREL BARBU este profesor la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi, membru al Academiei Romane si al Academiei Europene de Stiinte, presedinte al Academiei Romane - Filiala Iasi. Este autor sau coautor a peste 140 lucrari stiintifice si 10 carti in domeniul ecuatiilor neliniare cu derivate partiale, al ecuatiilor Hamilton-Jacobi, al teoriei controlului si ecuatiilor stochastice cu derivate partiale. Este membru in comitetele editoriale a numeroase reviste de matematica dintre care amintim Journal of Optimization Theory and Applications, Differential and Integral Equation, Numerical Functional Analysis. A detinut pozitii academice in cadrul a numeroase universitati si institute de matematica printre care Universitatea Purdue, Universitatea Cincinnatti, Universitatea Ohio, Universitatea din Bonn, Universitatea din Trento, Universitatea din Bologna, Universitatea Bielefeld, Scoala Normala din Pisa.
MARIA CARPOV este profesor consultant la Facultatea de Litere a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Domenii de interes: limba si literatura franceza (distinsa in 1993 cu ordinul "Les Palmes Academiques", cu gradul de "officier", acordat de guvernul francez), semiologie (intre anii 1991-2006 este director al Centrului de Semiologie si Teoria Comunicarii, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" - Iasi). Se implica in directii de cercetare si lucrari de referinta la nivel national si european (Introducere in semiologia literaturii. Bucuresti: Univers, 1978, Captarea sensurilor. Bucuresti: Eminescu, 1987, Sfidarea normei. Iasi: Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", 1995, Semiologie et communication. Bacau: Alma Mater, 2005 etc.), traducator de marca (A. J. Greimas, Roland Barthes, Paul Zumthor, Voltaire, Jacque le Goff etc.). Sustine conferinte si prelegeri, la universitati din Franta, Canada, Elvetia, Belgia. Realizeaza finalizari prestigioase ale unor importante initiative culturale. Detine numeroase premii si distinctii care reliefeaza deosebita valoare stiintifica si literara.
DAN CRISTEA este profesor universitar doctor la Facultatea de Informatica (Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi). Domenii de interes: inteligenta artificiala, lingvistica computationala, reprezentarea cunoasterii, sisteme de analiza discursului, instrumente de adnotare a discursului. Publica lucrari de specialitate, fiind si autor al unor capitole de carti aparute la diverse edituri precum Springer (Lecture Notes in Artificial Intelligence, Lecture Notes in Computer Science), North-Holland, Benjamin Publishing Books, INSTICC Press. Impreuna cu Dan Tufis (Academia Romana) este autor al Sistemului IURES (primul produs romanesc de inteligenta artificiala exportat). A obtinut Premiul "Grigore Moisil" al Academiei Romane pentru anul 2001.
FELICIA DUMAS preda cursuri de limba si literatura franceza la Facultatea de Litere a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Publica volume si studii in domeniile: lingvistica, semiotica, lexicologie, sociologia culturii. Este autoare a doua dictionare bilingve de termeni religiosi ortodocsi, roman-francez si francez-roman, a sase carti si a numeroase studii de semiologie a gesturilor liturgice ortodoxe, de lexicologie franceza, despre terminologia ortodoxa din franceza, despre bilingvismul francoroman, sau despre francofonie si relatiile franco-romane in reviste din tara si din strainatate.
CRISTINA FLORESCU este cercetator stiintific I la Institutul de Filologie Romana "A. Philippide" al Academiei Romane - Filiala Iasi. Publica lucrari de specialitate in domeniile: istoria limbii romane, stilistica, romanistica, lexicologie. Prelegeri in Italia, Marea Britanie, Austria, Franta. Volume recente: Probleme de semantica a limbii romane. Iasi: Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", 2007, Consideratii cu privire la limbajul familiar romanesc. Bucuresti: Editura Academiei Romane, 2006. Initiaza ca director de grant si participa la realizarea a sapte proiecte nationale si internationale, ca: DTLRd. Baza lexicala informatizata. Derivate in -ime si in -iste. Iasi: Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", 2008, (valorificare a unui proiect CNCSIS); Dictionnaire Etymologique Roman (DERom). Premiere phase: le noyau panroman (proiect international subventionat ANR si DFG). Este coautor al Dictionarului tezaur al Limbii Romane (DLR) realizat sub egida Academiei Romane si a altor tdictionare. Colaboreaza la reviste de cultura nationale.
ADINA HULUBAS este cercetator la Institutul de Filologie Romana "A. Philippide" al Academiei Romane - Filiala Iasi. Publica lucrari de specialitate in domeniile: etnografie si folclor, istorie literara, semiotica si stilistica. Volume: Trasee initiatice in folclorul literar romanesc. Structuri stilistice. Iasi: Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" (colectia Ethnos), 2008, Obiceiuri de nastere din Moldova. Tipologie si corpus de texte (in curs de publicare la aceeasi editura). Articole si studii: Ipostaze ale drumului initiatic in folclorul literar romanesc "Anuarul Muzeului Etnografic al Moldovei", VII, 2007, Reflexe ale cultului solar in initierea masculina, ALIL 2007-2009 etc. Coautor al Dictionarului limbajului poetic eminescian. Iasi: Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", 2007.
MARIANA NET este cercetator stiintific I la Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" al Academiei Romane. Domenii de interes: lingvistica generala, pragmatica, semiotica, studii culturale. Este invitata sa tina conferinte la universitati din SUA, Spania, Germania, Italia, Republica Ceha, Ungaria, Grecia etc., functionand, de asemenea, ca Profesor invitat la Universitatea Perpignan si la New Bulgarian University. Carti recente: Alexandre Dumas, ecrivain du 21e siecle. Paris: L'Harmattan, 2008; Socurile cotidianului. Bucuresti: Ideea europeana, 2007; Filosofia limbajului, semiotica, mentalitati. Iasi : Institutul european, 2005; Literature, Strategies, and Metalanguage. A Semiotic Approach. Wien: Verlag des Instituts fur Sozio-Semiotische Studien, 2002; Literature, Atmosphere, and Society. A Semiotic Approach. Wien: Verlag des Instituts fur Sozio-Semiotische Studien, 2000.


COLECTII
A vol d'oiseau
ABC
Academica
Albion Books
Biografii
Biografii exemplare
Cartea scolarului grabit
Civitas
Colloquia
Constelatia Gemenii
Cursus
Dezbateri contemporane
Dictionar
Didactica
Eseuri de ieri si de azi
Fara colectie
Fise
Florilegium
Gymnasium
Historia mentis
Inorog
Istorie si diplomatie
Justitie, politica si societate
Maestrii literaturii erotice
Memo
Memorii
Mondovino
Monografii
Mythos et Religio
Oameni, epoci, opere
Oglinzi paralele
Opera Magna
Paradox
Piticot
Privirea celuilalt
Relatii internationale
Restituiri
Revista Communication interculturelle et litterature
Revista Echidistante
Revista Essachess
Revista Ethos
Revista Holocaust
Revista Images
Revista JTTER
Revista Logos & Episteme
Revista Polis
Revista Postmodernism(e)
Revista Sociologie Romaneasca
Romania Orientalis
Secolul XX
Secolul XXI
Sinteze
Societate & Cunoastere
Societate si publicistica
Studii de caz
Studii Europene
Studii literare
Studii strategice si de securitate
Texte de frontiera
Universitaria
Universul stiintei. Idei in dialog
Utilis
Vademecum

| Autori | Domenii | Colectii | Parteneri | Librarii | Biblioteci | Comanda |
| Despre noi | Harta site | Intrebari frecvente | Link-uri | Promovare/Webmasteri | Contact |