Este semnificativ faptul ca notiunea de politic deriva din cuvintul grecesc polis, care desemna in antichitate cetatea-stat, comunitatea sociala si politica amplasata in spatiul cetatii. Polis-ul era pentru vechii greci modalitatea politica prin care un numar optim de indivizi liberi si egali din punct de vedere juridic - cetatenii - era angajat in rezolvarea treburilor publice. Unitate esentiala de viata colectiva coordonata statal, polis-ul constituia o societate suficienta siesi (autarkeia), capabila sa-si rezolve problemele interne si externe cu care era confruntata.
Dar, care este specificul polis-ului in ce consta marea contributie a polis-ului la istoria politicului De ce este polis-ui matrice a civilizatiei si culturii politice? Trebuie sa remarcam ca, inca inainte de aparitia polis-ului grecesc, crearea normelor si institutiilor cu functie de organizare si disciplinare a comportamentului individual si colectiv a marcat aparitia primelor forme de manifestare a politicului. Aceste prime forme de organizare politica a oamenilor au reprezentat, in sine, un act de civilizatie. Ordonarea diferitelor colectivitati umane sub seninul autoritatii unui conducator insemna, totodata o prima depasire a dezordinii, o infruntare a riscurilor dezagregarii si ale caderii inapoi in barbarie. De la lupta pentru supravietuire intre indivizii biologici se trecea la forme de amenajare a vietii sociale prin organizarea politico-inilitaro-religioasain plan teritorial. Astfel, acele forme statale cunoscute sub numele de despotii orientale coagulau mari colectivitati sub sceptrul autoritatii imperiale ce-si impunea discretionar vointa asupra supusilor. Pretul acestei forme de organizare statala a fost, deci, inexistenta libertatii individuale si colective. Societatea si indivizii au platit organizarea si securitatea asigurate de puterea despotica de stat cu pretul libertatii de expresie, de initiativa si actiune.
Spre deosebire de voluntarismul despotilor orientali. In polis-ul grecesc se pune problema ordinii bazata pe lege (. Nomos), ca proiectie in cetate a ordinii naturii (physis) si a armoniei cosmice (kosmos). Marii legislatori Lycurg, Dracon, Solon - le-au dat grecilor legile, cadrul normativ de comportare rationala si convietuire civillmla in cetatea-stat. Constitutia unui polis (poli- teia) putea ii monarhica, aristocratica, democratica dar, in toate cazurile cind nceste forme statale erau pure, ascultind de interesul general
|