Dictionar Horror reprezinta o prima incercare de a lace cunostinta cititorilor romani cu o seric de scriitori, regizori si actori care au cultivat cu predilectie genul horror, un gen literar si cinematografie prea putin receptat in tara noastra, dar extrem de bine primit pe alte meridiane.
Prezentul dictionar arc punctul de plecare in materialele publicate inccpind din 1993 in revistele SuperN'A'a (prima seric).. JurnalulSF. Fantasy & SF Magazin, o prima forma fiind realizata in perioada 1996 - 2001. Forma finala fiind redactata in perioada ianuarie 2002 - mai 2003. Titlurile acestor materiale laproximativ 400 de articole si recenzii) nu au mai fost mentionate la referinte critice.
Ca in orice lucrare de acest gen, selectarea materialului a fost obiectiva, dar si subiectiva, rPunctul obiectiv de plecare a fost recunoasterea: importantei personalitatii discutate alit prin acordarea Premiului anual tram Stoker (in cazul scriitorilor contemporani) si, implicit, prin aportul la dezvoltarea i afirmarea genului, cit si prin popularitatea de care s-a bucurat printre cititori/spectatori. Punctul subicctiv a fost selectarea unor personalitati clasice mai ales din domeniul cinematografici, de mai mica rezonanta in zilele noastre. Pentru ca publicul larg sa-si poata forma o imagine cit mai completa asupra fenomenului horror, s-au abordat si o scrie dc mii uri fara dc care fenomenul poate ca nici nu ar fi existat ea atare (Dracula. Frankenstein, fantoma, om-lup/vircolac. Monstrii, psihopat, vampir, zombi).
Au fost inclusi si o scrie de autori care, desi pau afirmat in genul politist/thriller. au contribuit cel putin o creatie de valoare
Materialul prezentat are o structura bine
Determinata. Pentru scriitori: date biografice, caracterizare generala, opera, ecranizari, traduceri in limba j romana, referinte critice. In anumite cazuri s-a pastrat traducerea romaneasca a titlurilor, desi uneori aceasta poate duce la confuzii (dc exemplu, romanul lui Michael Crichton A Casc Of Need/Spitalul de urgenta, desi nu exista nici o legatura intre acest roman politist si serialul tv cu acelasi nume produs tot dc Crichton.
Pentru regizori/actori/tehnicieni: date biografice, caractcrizarc generala, ftlmografie (inclusiv casetele tehnice respective); in anumite cazuri - gen concx sau prea putin relevant pentru fenomenul horror - caseta a fost redusa la minimul necesar. In cazul filmelor, s-au mentionat diversele titluri sub care au fost prezentate sau sub carc au avut cea mai larga circulatie in lume (titlul englezesc); avindu-sc in vedere faptul ca materialele bibliografice indica uneori diverse date pentru acelasi film (motivul este cel mai adesea realizarea peliculei intr-un anume an si lansarea ci pe ecrane in altul), s-au mentionat ambele date folosindu-sc parantezele patrate. Traducerea titlurilor pastreaza. In masura posibilului, varianta prezentata pe ccranelc noastre.
Volumul cuprinde o serie de anexe (cronologic horror, topuri literare si cinematografice), un indice de pseudonime ale scriitorilor regizorilor actorilor tratati si un indicc dc traducatori.
Iconografia (edusa la minimul posibil pentru a nu mari prea mult spatiul tipografic) apartine colectiei autorului.
Doresc, pe aceasta calc, sa multumesc d-lor Dragos Cojoearu si Michael Haulica, pentru materialele puse la dispozitie, precum si d-lui prof, univ. Dr. Sorin Parvu. Rcdactorul-scf al Editurii Institutul European, lasi, fara ajutorul caruia acest dictionar n-ar fi vazut niciodata lumina tiparului.
|