Campaniile electorale reprezentau momente de virf in viata politica a Romaniei, prilejuind o ampla confruntare de forte si, in acelasi timp, o ocazie pentru alegatori de a se obisnui cu exercitiul democratic al votului.
Sistemul electoral interbelic a fost analizat din punct de vedere statistic de catre doi cunoscuti specialisti: Marcel Ivan si Mattei Dogan. Lucrarile lor, publicate in 1934, respectiv 1946, sint studii stiintifice de referinta si constituie, in acelasi timp, o sursa de date si interpretari in ceea ce priveste evolutia partidelor politice in alegerile parlamentare si legislatia electorala.
In general, istoricii care s-au oprit asupra sistemului electoral din Romania interbelica au abordat o serie de probleme legate de legislatia electorala, desfasurarea alegerilor parlamentare si locale, insistind indeosebi pe activitatea partidelor de stinga, si mai ales a comunistilor.
Asupra legislatiei electorale s-au oprit, intr-o mai mica sau mai mare masura, si alti cunoscuti istorici: Ion Agrigoroaiei, Ion Bitoleanu, Mircea Musat si Ion Ardeleanu, Marin Nedelea, Ioan Saizu si Leon Esanu, Ioan Saizu si Mihail Rusenescu, Ioan Scurtu si Ion Bulei, Marcel Stirban, Eleodor Focseneanu, Vasile Budriga, Florian Tanasescu.
In ceea ce priveste organizarea si desfasurarea alegerilor legislative si locale din perioada democratiei parlamentare, in
Istoriografie exista numeroase lucrari publicate de catre istorici cunoscuti: indeosebi Ioan Scurtu, Gheorghe I. Florescu si Ioan Saizu, Gheorghe Iancu, Mircea Musat, Ion Bitoleanu, Simion Cutisteanu, Florea Nedelcu, Constantin I. Stan. Aceste studii, publicate inainte de 1989 cu exceptia celui apartinind lui C. I. Stan , fara a le minimaliza importanta, abordeaza alegerile prin aceeasi prisma specifica epocii, a exagerarii rolului jucat de partidele de stinga, mai ales de catre comunisti
O abordare noua, din perspectiva stiintei politice, ne prezinta Cristian Preda in lucrarea Romania postcomunista si Romania interbelica, aparuta sub egida Institutului de Cercetari Politice al Universitatii din Bucuresti. Aceasta lucrare aseaza fata in fata sistemele de partide din Romania asa cum au evoluat ele in perioada postcomunista si, respectiv, in epoca interbelica. Autorul analizeaza, bazindu-se pe bibliografia existenta, influenta sistemelor electorale asupra sistemului de partide si pune in evidenta particularitatile acestor doua epoci in care pluripartidismul este realitatea politica fundamentala.
Ghizela Cosma ne propune, in lucrarea Femeile si politica in Romania. Evolutia dreptului de vot in perioada interbelica, o reconstituire istorica a problemei emanciparii politice a femeilor din tara noastra. Autoarea, intr-o prezentare sintetica, urmareste atitudinea partidelor politice fata de aceasta problematica, reliefind pasii care s-au facut in directia accesului femeilor la dreptul de vot.
O perspectiva interesanta asupra alegerilor parlamentare dintre cele doua razboaie mondiale ne-o ofera Ioan Lacusta, in lucrarea 10 alegeri interbelice. 1919-1937. Cine a cistigat, publicata in 1998. Cartea nu reprezinta o cercetare stiintifica a sistemului electoral, ci ofera o incursiune in atmosfera electorala din timpul celor zece scrutine interbelice, facind apel la pagina de ziar. Lucrarea contine, de asemenea, si numeroase caricaturi cu privire la alegeri din presa vremii.
|