Pe baza informtiei incluse cu privire la mecanisme diverse specifice functionarii structurilor naturale, antropizate sau antropice cititorii pot analiza realitati din ambianta lor imediata (naturala, sociala, etc.), pot face comparatii, pot verifica credibilitatea interpretarilor pe care cartea le propune. In sensul acesta intr-o anexa finala au fost inserate elemente-reper utile unor eventuale analize, mici teste s.a., stimuland abordari pe cont propriu sau in echipe ale unor forme de impact antropic, ale unor ansambluri de fenomene naturale, etc..
Autorii vor fi receptivi fata de eventuale observatii si sugestii referitoare la structura cartii, ilustratie, etc., considerandu-le un act de solidaritate cu incercarea lor de a informa cat mai bine asupra structurii, functionarii si problematicii sistemului terestru.
Geografia mediului exprima o preocupare fundamentala in geografie, aceea a cunoasterii relatiilor interactive dintre elementele naturale si cele social-economice, in diversitatea lor, pe suprafata Pamantului. Concomitent, aceasta disciplina geografica noua analizeaza impactul existentei umane asupra ambiantei si raspunde aspiratiei mereu mai clare a societatii umane de a trai in armonie cu natura.
Ansamblul elementelor naturale ii ofera omului un cadru diferit de viata de la o regiune la alta, cadru pe care acesta l-a transformat adesea, in conformitate cu necesitatile sale.
Mult timp, raporturile dintre om si natura s-au caracterizat printr-un echilibru remarcabil intre rezolvarea necesitatilor social-economice si capacitatea de autoreglare a naturii. Pe masura cresterii numarului populatiei, a exigentelor societatii umane si a progresului tehnico-economic, solicitarea ansamblului natural s-a intensificat pana la nivelul unei veritabile presiuni umane. Astfel, raporturile initiale cu natura au evoluat in sensul perturbarii vechilor echilibre. Ca urmare, practicarea uneori irationala a activitatilor agricole, industriale, a transporturilor, activitati programate pe termen scurt, fara o viziune de perspectiva a efectelor de durata, au antrenat dezechilibre majore. Acestea se concretizeaza in cele mai diverse forme de degradare a ambiantei naturale si in poluarea complexa, cu tendinte de propagare regionala sau chiar globala.
|