Titlul:
Buying from outside Romania             Titluri disponibile             Comanda Dvs.
User:   Parola:    Cont nou   Am uitat parola!  
 About Us  Despre noi  Autori  Parteneri  Link-uri  Intrebari  Contact

DOMENII
Afaceri. Economie
Albume. Carti ilustrate
Americanistica
Anglistica
Antropologie
Beletristica
Biografii. Memorii. Monografii
Biologie
Carte pentru copii
Carte si ghiduri practice. Cultura generala. Cariera si dezvoltare personala
Dezbateri contemporane
Dictionare
Drept
Eseistica
Filosofie. Logica
Geografie. Studii urbane si de dezvoltare
Informatica
Istorie. Istorie culturala, mentalitati, antropologie istorica
Jurnalism
Justitie
Justitie, politica si societate
Limba romana pentru straini
Literatura scolara
Literatura si stiinta
Litere (istorie, teorie si critica literara)
Management. Resurse umane
Manuale scolare si materiale auxiliare
Matematica
Medicina
Metodica
Psihologie
Publicistica
Relatii internationale. Diplomatie
Religie
Reviste
Sociologie
Stiinte politice
Stiintele comunicarii si relatii publice
Stiintele educatiei
Stiintele limbajului
Studii clasice
Studii culturale si media
Studii de televiziune
Studii europene
Studii francofone
Studii strategice si de securitate
Traductologie
Universul stiintei


La sfirsit de ciclu. Despre impactul Revolutiei franceze


Autor ZUB, Alexandru
Colectie Istorie si diplomatie
Domeniu Istorie. Istorie culturala, mentalitati, antropologie istorica
Aparut 12/1994
Nr. pagini 230
Format 1/16 (54x84)
ISBN/ISSN 973-9148-54-9
Titlu epuizat

Pina la o tratare mai sistematica a materiei, am socotit ca nu e abuziv sa propunem publicului de specialitate, ca si celui interesat de problemele integrarii noastre, un manunchi de reflectii privitoare la Revolutia franceza sub unghi istoriografie. Sint texte produse de-a lungul anilor, aproape fortuit, insa cu o anume staruinta, de la ecourile acelei Revolutii pina la reactualizarea spectaculoasa a operei tocquevilliene. Unghiul de abordare si in consecinta nivelul analizei difera de la un text la altul. Am crezut totusi ca ele pot sta impreuna, unificate oarecum de preocuparea constanta a autorului de a surprinde puntile ce s-au aruncat, la rastimpuri, intre doua culturi afine, mai ales in spatiul istoriografiei.
Desigur, aceste pagini ale cartii sint departe de a raspunde nevoii de sinteza a cititorului contemporan. Ele ar putea fi insa o modesta pregatire in acea directie. Trebuie sa ne asumam adesea rolul ingrat de a indica numai directii, formule, modalitati, lasind pe seama altora sa le dezvolte. Cel care culege roadele, la seceris, nu | totdeauna identic cu cel care seamana. Munca in domeniul istoriografiei necesita rezerva, masura, poate chiar umilinta, in sensul ilustrat de marii artizani ai domeniului. Principiul perfectibilitatii condamna orice product stiintific, dar si consoleaza, impacindu-ne oarecum cu relativismul situatiei noastre, cu nevoia de a ne raporta mereu la altii si a ne depasi continuu. Studiul unei teme devine o reflectie despre noi insine.
In fond, problemele pe care le-a pus Revolutia franceza sint cele cu care se confrunta si azi lumea: relatiile dintre individ si comunitate, individ si stat, stat si biserica, libertate si egalitate etc. Inseamna aceasta ca nu s-au gasit inca raspunsuri adecvate si durabile? Sau destinul marilor idei, ca tot ce fiinteaza pe lume, e sa-si piarda forta in timp, sa se degradeze, facind loc altor solutii? E limpede ca ne aflam la o incheiere de ciclu. Fustul cu care Franta republicana a tinut sa marcheze momentul, apoteotic, dupa doua secole, vadeste parca o dorinta de a insufla lumii contemporane vointa de a relua totul de la capat, pe seama acelorasi valori. La timpul sau, Edgar Quinet nu gindea altfel, atunci cind prevedea ca elanurile obosite ale lumii occidentale vor fi revigorate din afara, poate chiar prin acea umanitate carpatina din care cunoscuse citeva specimene exemplare.
Ttegasim aceeasi problematica, nuantata de timp, la acest final de veac si de mileniu pe care tocmai il traversa . Stim astazi mai bine, pe seama antropologiei culturale, de ce tentativa Revolutiei franceze de a scoate din joc religia a esuat pina la urma spectaculos. Intorcind spatele religiei traditionale, discursul iacobin a instaurat o alta, religia progresului, in care unele generatii au crezut ca afla sprijinul de care aveau nevoie. Un timp linear, cu achizitii metodice pe toate planurile, astfel isi reprezentau ele viitorul. A trebuit sa vina secolul XX, cu tragicele-i experiente, pentru a se observa ca omul poate sa recada oricind in barbarie, ca progresul e un mit, de care epoca moderna a facut prea mult caz, fara sa-i poata asigura substanta. Refuzul liniaritatii istorice e un cistig relativ recent, in arta, filosofie, istorie. Patosul wagnerian si retorica mussoliniana a gigantescului tin de aceeasi atitudine: a scapa de istorie, fie si devitalizind-o, adica falsificind-o
Nimeni nu se mai mira azi ca �istoria se rescrie". Numai ca motivatia rescrierii difera considerabil. In cazul Revolutiei franceze, e vorba � pe cit ne putem da seama � de o dubla motivatie: una a demitizarii, prin efortul de a constientiza miturile produse de acest fenomen, ca si de istoriografia lui; alta a reactiei necesare fata de expansiunea discursului iacobin, care a nutrit in veacul nostru atitea dictaturi si a compromis in buna masura ideologia initiala. Reflectia obstinata din ultimii ani pe marginea Revolutiei nu e decit fireasca, din moment ce 1789 a precipitat lumea in directia unei laicizari cu efecte catastrofale, impunind astazi la sfirsit de ciclu, o regindire a intregii problematici. �Caderea in timp" a capatat in ultimele doua secole, o cadenta progresiva 7. Urmarile ei se resimt in toate planurile existentei umane. Salvarea din impas? S-au propus solutii diverse, cele mai multe contind pe o recuperare a spiritului religios, pe ecumenism (in sensul lui Eliade), pe recuperarea dimensiunii metafizice a omului, asa cum propunea inca Lucian Blaga. Intre timp, dupa spectaculoase mutatii, s-a ajuns la formulari dramatice, ultimative, de tipul celei prin care Malraux punea neantul in cumpana unui secol XXI religios.


COLECTII
A vol d'oiseau
ABC
Academica
Albion Books
Biografii
Biografii exemplare
Cartea scolarului grabit
Civitas
Colloquia
Constelatia Gemenii
Cursus
Dezbateri contemporane
Dictionar
Didactica
Eseuri de ieri si de azi
Fara colectie
Fise
Florilegium
Gymnasium
Historia mentis
Inorog
Istorie si diplomatie
Justitie, politica si societate
Maestrii literaturii erotice
Memo
Memorii
Mondovino
Monografii
Mythos et Religio
Oameni, epoci, opere
Oglinzi paralele
Opera Magna
Paradox
Piticot
Privirea celuilalt
Relatii internationale
Restituiri
Revista Communication interculturelle et litterature
Revista Echidistante
Revista Essachess
Revista Ethos
Revista Holocaust
Revista Images
Revista JTTER
Revista Logos & Episteme
Revista Polis
Revista Postmodernism(e)
Revista Sociologie Romaneasca
Romania Orientalis
Secolul XX
Secolul XXI
Sinteze
Societate & Cunoastere
Societate si publicistica
Studii de caz
Studii Europene
Studii literare
Studii strategice si de securitate
Texte de frontiera
Universitaria
Universul stiintei. Idei in dialog
Utilis
Vademecum
| Autori | Domenii | Colectii | Parteneri | Librarii | Biblioteci | Comanda |
| Despre noi | Harta site | Intrebari frecvente | Link-uri | Promovare/Webmasteri | Contact |