Colocviul sucevean de Stiinte ale Limbajului a devenit, īn ultimii ani, una dintre cele mai interesante maifestari stiintifice, atīt prin nivelul si calitatea participantilor, cīt si prin importanta si modernitatea problemelor puse īn discutie. Prezentul volum reuneste majoritatea comunicarilor prezentate la cel de-al Treilea Colocviu, desfasurat īn perioada 13-15 octombrie 1995. (Lucia Wald)
Daca ne hotarīm sa dezvoltam o logica a semnificatiilor īntr-o maniera coerenta si fundamentata, lingvistii vor avea nevoie o data īn plus de logica si de colaborarea logicienilor. Iar logicienii ar trebui, la rīndul lor, sa distinga functiile lingvistice de continuturile logice si sa nu considere limbile istorice - sisteme de semnificare - ca si cum ar fi sisteme de desemnare. (Eugen Coseriu)
Limbaje si comunicare I reuneste majoritatea comunicarilor prezentate la cel de-al Treilea Colocviu International de Stiinte ale Limbajului desfasurat la Suceava, īn perioada 1315 octombrie 1995.
Respectīnd o stricta periodicitate si continuīnd o tematica de larg interes, colocviul sucevean a devenit, īn ultimii ani, una dintre cele mai interesante manifestari stiintifice natio¬nale, atīt prin numarul si calitatea participantilor, cīt si prin importanta si modernitatea problemelor puse īn discutie.
Ca si la precedentele editii, alaturi de cercetatorii romani, la reusita acestui colocviu si-au adus contributia si cercetatori din alte tari: Republica Moldova, Republica Cehia, Dinemarca, Franta, Germania si Spania, spiritus rector al acestei mani¬festari fiind din nou lingvistul roman de notorietate interna¬tionala, profesorul Eugen Coseriu, de la Universitatea din Tubingen Germania.
Din Romania, predominanta a fost participarea cadrelor universitare din orasul gazda. Comunicarile lor, ca si cele ale colegilor lor īn majoritate tineri din celelalte centre s-au remarcat prin informare si originalitatea tratarii, atestīnd faptul ca si īn facultatile īnfiintate dupa 1990 se formeaza o generatie de lingvisti temeinic pregatiti īn specialitatea lor si care fac cinste universitatilor din centrele cu traditie la care s-au format.
In cele trei sectiuni ale colocviului lingvistica, semiotica si poetica s-au prezentat comunicari cu o tematica variata, teoretica si aplicativa, depasind uneori granitele stricte ale domeniului prin implicatii sau abordari vizīnd si pragmatica sau analiza actelor de limbaj, sociolingvistica sau psiholingvistica
De ce sa rezervam o clasa lexicala anume pentru compusii determinativi din engleza? Altfel spus, difera compusii determinativi de alte materiale lexicale? (
|