Opera originala scrisa in limba latina este Enchiridion'sive Stella Orientalis Occidentalis splendens (1667), publicata la Paris, in 1669. Spatarul a luat ca model celebrul Enchiridion militis christiani scris de Erasmus* intocmai ca umanistul olandez se considera un ostas in lupta pentru credinta dreapta si slava lui Dumnezeu: benevole excipiatis viri militaris orationem quia et hoc ad gloriam Dei fecimus. Manualul acesta atesta cunostintele teologice temeinice ale lui Nicolae Spatarul Milescu. Dar si stapinirea artei retorice clasice la nivelul marilor umanisti ai veacului sau. Prin redactarea acestui tratat. Spatarul devine al treilea roman care. Dupa Fetru Movila (1640) si Varlaam (1645). Apara cu fervoare ortodoxismul in fata ofensivei protestante.
Steaua Orientului stralucind Occidentului este prima scriere a unui roman tiparita in Occident si singura opera a lui Nicolae Spatarul Milescu tiparita in timpul vietii sale.
Scrierile in limba rusa sint numeroase si au fost realizate in perioada in care a lucrat la Moscova, la Departamentul Soliilor (Posolski Prikaz)6. Acestea sint. Majoritatea. Traduceri sau prelucrari din limba latina si greaca si au profil teologic, filosofic, istoric, hermeneutic si stiintific, dezvaluind un orizont umanist universal si o vocatie de traducator singulara care s-a intrupat, datorita destinului, intr-o limba straina.
Pentru a intelege mai bine importanta operei lui Nicolae Spatarul Milescu in spatiul european, trebuie sa avem in vedere ca literatura romana veche se dezvolta in conditii specifice fata de literatura din Occident. Schitam mai jos contextul istoric, politic si cultural in care au fost scrise lucrarile editate in acest volum. Nicolae Spatarul Milescu se afla, in toamna anului 1666, in serviciul lui Gheorghe Stefan, fost domnitor al Moldovei, mazilit de turci in anul 1658. Domnitorul pribeag se stabilise la Stettin, in Pomerania, sub protectia regelui Suediei. Acest domnitor ii incredinteaza lui Nicolae Spatarul Milescu, la 17 octombrie 1666, doua misiuni diplomatice: 1) sa duca regelui Suediei, la Stockholm, scrisori prin care domnul roman solicita o pensie mai mare pentru el si pentru mica sa suita si 2) sa prezinte ambasadorului Frantei, numit Simon Arnauld, marchiz de Pomponne, o epistola prin care il ruga sa ceara sprijin lui Ludovic al XIV-lea pentru repunerea in scaun a domnitorului mazilit.
|