Situatia Romaniei, pe plan international, s-a agravat inca de la inceputul anului 1939. Orizontul tarii era intunecat din toate partile. La 23 decembrie 1938, Grigore Gafencu, ministrul de externe, o descria astfel: „Munchenul pusese capat mitului securitatii colective, aliantele regionale erau profund zguduite — una dintre ele, Mica intelegere, era virtual lichidata, Rusia incerca sa se degajeze de politica sa de colaborare teneveza; Franta* nelinistita, se intorcea spre imperiul sau pentru a evita deceptiile sale din Europa, iar Anglia tocmai descoperea pericolul hitlerist (...). In ceea ce priveste Germanii, ea pregatea expansiunea in Est ti tocmai plasase Romania pe lista neagra a inamicilor celui de-al Trei Im Reich, a caror soarta trebuia rapid reglementata
La 13 aprilie 1939, primul ministru britanic Neville Chamberlain si ministrul de externe, Lordul Halifax, au declarat in Camera Comunelor si, respectiv, Camera Lor- zilor ca, „in cazul intreprinderii oricarei actiuni care ameninta in mod clar independenta Greciei si a Romaniei si contra careia guvernul grec sau guvernul roman vor socoti vital sa reziste cu fortele nationale, guvernul Ma- jestatii Sale se va considera, el insusi, obligat sa ofere guvernelor roman si grec, dupa cum va fi cazul, tot ajutorul ce ii sta in putere"2. Cabinetul francez facea si el, in acelasi timp, o declaratie asemanatoare.
Garantia anglo-franceza era insa unilaterala, ea avind in vedere numai eventualitatea unei agresiuni germane impotriva Romaniei si nu o alta agresiune.
In ziua de 12 august 1939 au inceput la Moscova tratative intre delegatiile militare ale URSS Marii Britanii si Frantei, care au esuat. Aproape simultan cu anuntarea esuam convorbirilor tripartite de la Moscova, opinia publica mondiala afla cu stupefactie de incheierea pactului de neagresiune intre Uniunea Sovietica si Germania — „actul de brigandaj al secolului-3f cum, intr-o formulare inspirata, avea sa fie denumit de istoriei. Documentul 4 a fost semnat de cei doi ministri de externe, Veaceslav M Molotov si Joachim von Ribbentrop, m prezenta lui'I v' Stalin, in noaptea de 24 august, I;, ora 2,00.
|