Caderea a adus schimbari majore in ce priveste studiul asupra regimului comunist in Romania. Spre deosebire de alte tari componente ale blocului sovietic, in Romania informatia de dinainte de 1989 este lacunara si, de cele mai multe ori, rastalmacita. Exista dupa 1989 marturii ale martorilor de prim-plan ai politicii, publicate in memorii, insa subiectivismul inerent face greoaie reconstituirea istoriei. In aceeasi idee, informatii despre regimul comunist roman gasim (paradoxal?) in istoriografia occidentala, in special anglo-saxona si franceza. Desi afectivitatea acestor istorici este mai putin prezenta in interpretare, exista si aici un risc. Istoriografii occidentali se impart in doua tabere: pe de o parte, apologetii liberali si de stinga ai socialismului, iar pe de alta parte, anticomunistii convinsi.
Cunoasterea acestui fenomen presupune luarea in calcul atit a efectelor negative, cit si a celor pozitive, rezultate in urma instalarii regimului comunist. Traseul istoriei nu este linear, astfel incit nu putem pune accent doar pe continuitati si permanente. Indiferent de regimul politic, exista organismul social, ale carui functii pot fi incetinite, pervertite, dar niciodata blocate.
Implinirile si esecurile regimului comunist trebuie privite intr-un context de filosofie a istoriei, fiind luate in calcul si directiile de evolutie, structurile politice, sociale, economice, culturale ale regimurilor precedente sau ale societatilor adiacente.
Regimul comunist din Romania n-a aparut brusc, ci printr-o evolutie a istoriei plina de accidente. Intre 1866 - aducerea printului strain in tara - si 1938 - instaurarea regimului monarhic autoritar - Romania a evoluat in limitele parlamentarismului occidental, spre o treptata largire a democratiei. Dupa 1938 fiecare nou regim politic s-a impus printr-o lovitura de stat: in 1938 - Carol al II-lea, in 1940 - Antonescu, in 1944 - regele Mihai, in 1947 - Partidul Comunist Roman.
Evolutia ulterioara a demonstrat ca aceste ale istoriei au dus, in final, la inlaturarea si a ultimelor ramasite ale democratiei in Romania. Odata cu venirea la conducere a Partidului Comunist, autoritarismul atinge apogeul. Regimul politic instaurat in 1947 se incadreaza in sistemul pe care istoriografii contemporani il numesc totalitarism.
|