A aborda in zilele noastre un subiect din istoria diplomatiei, ca tema de cercetare stiintifica, poate parea oarecum lipsit de actualitate. Cu toate acestea, asemenea initiative, nu numai ca sunt legitime, ci, mai mult, ele sunt de-a dreptul necesare. Ambasadorul Paul Ullmann este diplomat de cariera si cunoscator al Romaniei, fiind astfel motivat sa-si valorifice in scris experienta lunga de decenii, impreuna cu cercetarile de arhiva. Dincolo de aceasta, studierea si valorificarea istoriei diplomatice are o importanta de prim rang pentru ca ea apartine acelei parti a existentei noastre, care ne fundamenteaza viata cotidiana. In pofida complexitatii, dar si a mediatizarii ei, lumea de astazi ascunde multe din elementele care fac ca ea sa functioneze cu adevarat.
Faptul ca autorul se dedica inceputurilor relatiilor oficiale romano-austriece din primul deceniu de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, este util si dintr-un alt motiv: pregatindu-se pentru a pasi intr-o noua era a evolutiei sale, Romania trebuie sa-si aminteasca de cele intamplate in anul 1945, cand tara cunoscuse o alta cotitura in existenta ei. Fie ca aceasta carte sa serveasca la consolidarea atat de des invocatei intelegeri intre popoare!
Multumim tuturor celor care au contribuit la aparitia acestei editii bilingve, Ambasadei Austriei la Bucuresti, traducatorilor textului, dr. Rudolf Gr�f si Mihai Grigoras (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca), ca si editurii Institutul European.
Prof. dr. HARALD HEPPNER -- Universitatea Graz
|