N-am intentionat sa oferim, in prima parte a lucrarii Tragedia Pitesti, decit un ghid sinoptic, un instrument de lucru, o cronica a asa-zisei reeducari comuniste din penitenciarele romanesti, avind in centru Pitestiul. Fenomenul e urmarit concomitent, in timp (pe ani si luni) si in spatiu (pe locuri de detentie si camere), cu nume de tortionari si victime - ca un proces unic si dirijat, cum a fost; motiv pentru care nu am compartimentat faptele pe inchisori, ci le-am inregistrat laolalta, cronologic si paralel. De aici, dezavantajele inerente pentru cititorul neavizat: stilul e sec, telegrafic, riguros, fara suculenta memorialistica, deranjanta fiind probabil si intreruperea permanenta a continuitatii faptelor din acelasi loc de detentie.
Sinteza de fata este oricum perfectibila in privinta aspectelor, datelor si numelor, iar structura ei poate fi primenita de altii, care vor dispune in viitor si de mai multe informatii. Teoretic, trebuia, eventual, sa fie o lucrare colectiva, dar in practica o asemenea operatie nu mai pare posibila.
Nu am considerat oportune in text trimiterile la surse, intrucit volumele memorialistice nu reprezinta, in opinia noastra, documente integral si riguros stiintifice, iar declaratiile inserate in Memorialul ororii au fost smulse sub presiune si redactate de anchetatori, doar datele calendaristice si numele de persoane fiind, in mare, utilizabile. De aceea, toate izvoarele documentare scrise, de pina acum, au fost confruntate intre ele, iar informatiile desprinse le-am triat apoi cu circumspectie, inclusiv prin depozitiile verbale ale unor martori.
Semnele de intrebare dintre paranteze marcheaza unele dubii, ceea ce nu inseamna ca in rest datele sint de neclintit. Se stie de pilda ca aceeasi persoana a fost mutata de catre reeducatori dintr-o camera in alta, ceea ce poate provoca nedumeriri cititorului.
In a doua parte a lucrarii, ne-am permis o discutie concluziva asupra citorva aspecte esentiale: in ce consta unicitatea , originea directivelor, cum se desfasurau in general , evolutia lor, pe ce criterii erau alcatuite , treptele de vinovatie ale conducatorilor, gradul de implicare a victimelor, supliciile, ce urmarea experimentul, explicatii ale fenomenului, citeva dintre balivernele mirsave din procesele inscenate, concluzii finale, urmarile in timp pentru fiecare dintre noi.
Opinia recenta a deschizatorului de drumuri in labirintul reeducarii de la Pitesti, Dumitru Bacu, nu ni se pare demoralizatoare pentru viitorii cercetatori, ci, dimpotriva, stimulatoare: .
|