1784. Vreme in schimbare prezentare : De numele lui Eugen Uricaru se leaga - in literatura romana - un mod nou de a intelege romanul istoric. Demn de remarcat este faptul ca scriitorul nu a abandonat complet traditia. Ca si Mihail Sadoveanu - care, la rindul lui, se revendica din cronicari - el este sensibil la poezia trecutului. Camil Petrescu, de exemplu, cu toata tehnica sa narativa sofisticata, nu avea acest dar: masivul roman Un om intre oameni, bazat pe o documentatie imensa, ii creeaza cititorului impresia ca viziteaza un muzeu, fara sa-l transporte cu adevarat in alta epoca. Eugen Uricaru, asemenea lui Mihail Sadoveanu, reuseste sa ne dea senzatia ca participam la o calatorie in timp. El face din evocare o stare de reverie care atenueaza precizia datarii, relativizeaza, in constiinta noastra, conceptul de verosimilitate si ne pregateste, astfel, pentru translatie. Daca l-ar fi cunoscut pe Eugen Uricaru, H.G. Wells si-ar fi dat seama ca exista o mai subtila decit aceea pe care a inventat-o pentru cunoscutul lui roman stiintifico-fantastic.
Scriitorul nu a abandonat complet traditia, dar a personalizat puternic romanul istoric, intelectualizind viziunea asupra trecutului. Intr-o perioada in care era la moda actualizarea fortata (sub forma parabolei) a realitatii istorice, el ne infatisa realitatea istorica in desuetudinea ei si tocmai aceasta voluptoasa acceptare a perimarii echivala cu o depasire a conventionalismului. La Eugen Uricaru chiar si prezentul devine trecut, printr-o tratare livresca a realitatii.
La caracterul livresc al prozei sale se adauga atmosfera fantastica difuza in care inoata personajele. Totul pare scaldat intr-o misterioasa lumina rosie, ca in laboratorul unui fotograf. Putem presupune ca in aceasta lumina scriitorul developeaza mai bine semnificatiile unor intimplari de altadata.
Dupa cum putem presupune ca este vorba chiar de amurgul romanului istoric, ca gen. Eugen Uricaru are acest imens orgoliu al modestiei. Lui ii place sa se instaleze cu scrisul sau exact acolo unde totul pare pierdut.
|