De la caderea Cortinei de Fier si pina astazi, Europa a cunoscut transformari de neinchipuit inainte de 1989. Cele doua blocuri politico-militare antagonice, care aparau doua modele de ordine sociala opuse si care, odinioara, inarmate pina in dinti, se pindeau si se anatemizau reciproc, au disparut, in forma lor initiala, de pe scena istoriei. Cele doua parti divizate ale Europei au cautat si, in mare masura au gasit, in mai putin de doua decenii, drumul una spre cealalta. S-au reunit intr-o Uniune Europeana, largita de curind si cu mari sanse de a cunoaste inca o extindere in 2007, care pe noi, cei de aici, ne priveste in mod deosebit.
Erhard Busek si Werner Mikulitsch si-au conceput cartea ca pe o descriere a unui , pe care Uniunea Europeana l-a parcurs spre rasaritul Europei. Este un care isi are inceputul o data cu prabusirea Cortinei de Fier, care a deschis, pentru popoarele din fostul bloc comunist, posibilitatea de a-si schimba viata in mod radical, de a se elibera de constringerile si opresiunile celor mai mult de patru decenii de cind au fost cu un sistem politic nedorit si nechemat de majoritatea populatiei.
Sint descrise si analizate momentele-cheie din istoria viitoarelor membre ale UE, schimbarile hotaritoare din Ungaria, Polonia, Cehoslovacia si tarile baltice si, paralel, eforturile Austriei de a-si redefini locul in lumea occidentala dupa schimbarile fundamentale survenite la granita sa de Rasarit si, in consecinta, primii pasi facuti de aceasta tara in directia integrarii ei in UE.
Functiile ocupate de dr. Busek in viata politica austriaca, dar si in structurile europene ii permit sa vorbeasca, alaturi de Werner Mikulitsch, in deplina cunostinta de cauza despre greutatile schimbarilor, despre transformarile indispensabile si eforturile considerabile pe care ambele parti, atit Uniunea Europeana, cit si tarile candidate, au trebuit sa le intreprinda pentru ca integrarea sa devina realitate. Este prezentat rolul diferitelor personalitati politice din Europa in sustinerea extinderii Uniunii Europene, precum si legatura intrinseca dintre interesele manifestate de ambele parti pentru ca acest proces sa aiba loc. Merita subliniata aici ideea ca extinderea Uniunii vine in intimpinarea intereselor tarilor Uniunii, cit si a celor candidate; de asemenea, legatura existenta intre pastrarea linistii, a pacii si a bunastarii in tarile Uniunii si extinderea zonei de pace si bunastare asupra Europei Centrale si de Est.
|