Privita ca proccs, comunicarea este transmisia si schimbul dc informatii (mesaje) intre persoane. Sub aspect formal, comunicarea este deci un transfer (de informatii cuantificabile) conform unei scheme analogice privind drumul mesajului dc la un individ/grup la alt individ/grup. Aceasta este cca mai simpla schcma a comunicarii
In fapt, ca este nesatisfacatoare deoarece lipsesc foarte multe elemente ale procesului. Spuneam ca a comunica nu inseamna un simplu transfer, pentru ca schimbul de mesaje devine interactiune. intr-un asemenea context, putem vorbi despre reactia de raspuns, despre feed-back. Nu se poate concepe comunicare umana tara de retroactiune. Comunicarea insasi se realizeaza in vederea unui raspuns.
Admitind ca orice comportament este comunicare vom accepta ca intr-o asemenea interactiune nu dispunem dc un repertoriu, ei de un complex fluid si polifonic, alcatuit din numeroase modele de comportament - verbal, tonal, postural, contextual etc. - in care fiecare determina sensul altora. Aceste clemente diverse, ce alcatuiesc imperiul unor reguli specifice si inseparabile, sint posibile permutari dintre cele mai variate si mai complexe, treeindu-se de la congruenti Ia incongruenta, iata dc ce o schcma a comunicarii se cere alcatuita din mult mai multe elemente, chiar daca niciodata nu vom afla una carc Ic va putea cuprinde pc toate.
Daca in psihologia experimentala multa vreme s-a considerat drept atribut al omului independenta sa fata de exterior, acum orice elev stie ca miscarca insasi este relativa, este in functie de un anumit reper si ca orice reper nou presupune si noi coordonate de analiza. Asadar, o schema a comunicarii va cerc avuta in vedere �sursa ideilor" de la care se alimenteaza Emitatorul (E), precum si �destinatarul ideilor" (R). Totodata, comunicarea nu este una de laborator in care nu intervin nici un fel dc factori perturbanti, ci se pctrcce in contextul unor diverse interactiuni cu acest efect. Apare apoi zgomotul, carc insoteste actul transmiterii, fie ca este al mijlocului (medium-ului), fie al altor factori ce sint in relatie cu el.
|