|
|
Din cuprins:
◊ Editorial, Privind catre Est, Lucian-Dumitru Dirdala;
◊ URSS in anii stalinismului postbelic: instantanee economico-sociale, Cristian Sandache;
◊ Ipostaze ale politicii externe sovietice (1953-1982), Ramona Lupu;
◊ Relatiile romano-sovietice tarzii, Mihai Dorin;
◊ Un regim politic adecvat pentru fostele state comuniste? Exemplul Federatiei Ruse, Andrei Ilas;
◊ Rusia lui Eltin: de la liberalism international euforic la civilizationism geopolitic agresiv, Stanislav Secrieru;
◊ Complexul industrial de aparare al Federatiei Ruse: conservatorism sau reformism?, Simona Soare;
◊ Noua diaspora rusa si relatiile ei cu Moscova, Paul Nistor;
◊ De la slabiciune la supraincredere: politica externa rusa (2000-2008), Stanislav Secrieru;
◊ UE, Rusia si conflictele "inghetate": gestionarea vecinatatii comune ca joc de suma nula?, Serban Filip Cioculescu;
◊ Prizonierii trecutului sau despre neputintele militare ale Rusiei, Andrei Miroiu
|
Volumul se doreste a fi un raspuns la intrebarile privitoare la comportamentul extern incoerent si imprevizibil al Rusiei postsovietice. Construind pe fundamentele metodologice existente, acest demers academic va cauta sa valorifice rezultatele studiilor constructiviste pentru a identifica fortele implicate in elaborarea cursului international al Rusiei postsovietice (1991-2006), modul in care acestea au definit interesul national, precum si felul in care au ales sa implementeze viziunile lor. Totodata, in sarcina acestui studiu cade elaborarea scenariilor cu privire la evolutia Rusiei dupa Putin. Decodificand politica externa rusa, volumul a abordat tematica raporturilor Rusiei postsovietice cu SUA, UE, NATO, China, Japonia, Iran, Turcia, spatiul CSI.
Serban Filip Cioculescu - Asistent universitar la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti (catedra de Relatii internationale si studii europene), doctorand in stiinte politice. A publicat un volum de autor, precum si studii stiintifice in volume colective si reviste de specialitate.
Mihai Dorin - Conferentiar universitar la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi. Doctor in istorie. A publicat patru volume de autor, precum si studii in reviste de specialitate si volume colective.
Andrei Ilas - Lector universitar la Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi. Doctor in stiinte politice.A publicat studii stiintifice in reviste de specialitate si a participat la mai multe conferinte internationale in domeniu.
Ramona Lupu - Licentiata in stiinte politice (Relatii internationale si studii europene), urmeaza cursuri de masterat in specialitate. A tradus numeroase volume si studii, in domeniul stiintei politice.
Andrei Miroiu - Doctor in stiinte politice, specializarea Relatii internationale. In prezent pregateste un doctorat in istorie, in Statele Unite ale Americii. A publicat un volum de autor, unul in calitate de coordonator (in colaborare), studii stiintifice in reviste de specialitate si volume colective.
Paul Nistor - Cercetator stiintific gradul III la Institutul de Istorie "A.D.Xenopol" Iasi, al Academiei Romane. Doctor in istorie, specializarea Relatii internationale. A publicat un volum de autor, unul in calitate de coordonator, studii stiintifice in reviste de specialitate si volume colective.
Cristian Sandache - Conferentiar universitar la Universitatea "Mihail Kogalniceanu" Iasi. Doctor in istorie. A publicat noua volume si saptezeci de studii in reviste de specialitate si volume colective.
Stanislav Secrieru - Doctor in stiinte politice. Cercetator la Centrul de Studii Est-Europene si Asiatice, Bucuresti. Un volum de autor in pregatire, studii in reviste de specialitate si volume colective.
Simona Soare - Doctorand in stiinte politice, cercetator la Institutul de Studii Politice de Aparare si Istorie Militara. A publicat studii in volume colective si reviste de specialitate.
|
|
|
|
|