|
|
Din cuprins:
- Partea generala;
- Partea procedurala;
- Practica judiciara;
- Legislatia contraventionala uzuala.
|
Sistemul instituit prin Codul penal din 1936, cu modificarile ulterioare, a fost dezincriminat prin Dec. 184/1954, decret care a abrogat dispozitiile Jur Codul penal si din legile speciale privind sanctionarea faptelor ce constituie contraventii. I
Acesta a fost momentul legislativ care a marcat trecerea contraventiei din sfera I faptelor penale in domeniul abaterilor de natura administrativa, cu regimul juridic Sanctionator administrativ.
In fundamentarea conceptului de contraventie, nici legiuitorul din 1954 nu a gasit un alt criteriu de delimitare a contraventiei de infractiune decit criteriul cantitativ - grad mai redus de pericol social - adaugind insa si un al doilea criteriu, cel al sanctiunilor specific administrative:
avertismentul (care nu era definit ca atare);
amenda contraventionala, care isi pastra natura juridica administrativa, neputind fi transformata in munca corectionala in libertate sau intr-o pedeapsa privativa de libertate, institutie apartinind dreptului penal.
Devenit lege cadru in materie contraventionala, Decretul 184/1954 a prefigurat atit partea generala cit si partea procedurala contraventionala.
In prezent, cadrul material si procesual contraventional este constituit de dispozitiile Legii 32/1968 care a preluat, imbunatatit si perfectat dispozitiile Decretului nr. 184/1954.
Potrivit Legii 32/1968 pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor, contraventia este definita ca fapta savirsita cu vinovatie, care prezinta un pericol social mai redus decit infractiunea si este prevazuta si sanctionata ca atare prin legi sau prin acte normative ale organelor anume aratate de lege - hotariri ale guvernului si acte ale autoritatilor administratiei publice locale.
Aceasta fiind definitia consacrata de legea cadru in materie contraventionala, structura contraventiei se individualizeaza si se particularizeaza prin elemente specifice, apartinind dreptului administrativ, si este reglementata de regulile si principiile acestei ramuri de drept.
|
|
|
|
|