Intr-o epoca in care scena politica internationala se contureaza ca un tumult de conflicte si aliante, iar efectele globalizarii se dovedesc aproape imposibil de controlat, Joseph S. Nye, Jr. abordeaza din nou conceptul de putere blanda, pe care il propunea la inceputul anilor '90: puterea exercitata de catre o natiune prin cultura, valori si ideologie, prin contrast cu cea asociata constrangerii prin forta militara (puterea dura).
Autorul american revine asupra acestei teme in urma evenimentelor de pe 11 septembrie 2001 si a Razboiului din Irak, incadrand-o in spatiul teoretic al "interdependentei", una din abordarile cele mai influente in teoria contemporana a relatiilor internationale.
Relevanta conceptului este ilustrata de amploarea utilizarii sale, in ultimii ani, atat in mediul academic, cat si in cel politic. Intr-adevar, am asistat la o avalansa de interpretari ale politicii mondiale prin prisma puterii blande: spre exemplu, in contextul afirmarii prezentei Uniunii Europene pe arena internationala sau, mai recent, al sperantelor ca Administratia Obama va recupera capitalul de simpatie pierdut de Statele Unite in ultimii ani.
Pentru comunitatea stiintifica romaneasca si pentru publicul larg, aparitia volumului va reprezenta un veritabil eveniment editorial, de natura sa contribuie si la dezvoltarea invatamantului de specialitate: volumul lui Joseph Nye va intra in mod cert in bibliografia de specialitate la facultatile de Stiinte Politice sau Relatii Internationale.
|