|
|
Din Cuprins:
◊ Calatori si mijloace de locomotie in proza lui Dino Buzzati
◊ La quete ariostesco-cavazzoniana dei lunatici. Brevi considerazioni
◊ Natura textuala a istoriei. O perspectiva romanesca
◊ Literature, the Storehouse of Memory and Topoi of Remembrance
◊ Splendeurs et miseres des postmodernes
◊ Le filigrane d`un exile bimillénaire
◊ Cand "ti-e somn" in limba romana
◊ Odio, disprezzo e insulto nella metafora animalesca
|
Concentrandu-se in general pe aria geografico-culturala italiana sau avand cel putin tangente cu aceasta, studiile abordeaza - multe dintre ele dintr-o perspectiva interdisciplinara - teme pertinente de critica literara, literatura comparata, studii culturale, lingvistica cognitiva, lingvistica comparata, traductologie etc., conturand astfel caracterul compozit al volumului si asigurandu-i atractivitatea si interesul unei largi palete de cercetatori, studenti, dar si a publicului nespecialist interesat de domeniile si de autorii abordati.
Autorii volumului sunt renumiti profesori la prestigioase universitati europene si romanesti, personalitati stiintifice de notorietate in domeniile lor de cercetare, dar si mai tineri cercetatori in curs de afirmare. Aceasta structura compozita de autori confera volumului un aspect dinamic de autentic dialog generational pe teme de actualitate in studiile stiintifice din sfera filologica.
Toate contributiile se bazeaza pe o bibliografie de specialitate de ultima ora. Studiile literare trateaza teme ce ofera fie noi perspective de interpretare a textelor unor autori clasici (Dante Alighieri, Ludovico Ariosto, Niccolo Machiavelli, Torquato Tasso, Carlo Goldoni, Giacomo Leopardi, Luigi Pirandello, William Shakespeare, James Joyce, Mihai Eminescu etc.) sau contemporani (Italo Svevo, Alberto Moravia, Ermanno Cavazzoni etc.) din literatura italiana, romana si engleza. Alegerea unei palete de limbi de circulatie internationala deschide in mod autentic calea acestui volum de studii catre publicul interesat si catre cercetatorii din domeniile respective care studiaza aceleasi fenomene sau fenomene culturale similare. Iar includerea limbii romane ca limba de redactare este o marca a identitatii acestui volum, precum si o forma de reverenta pentru doamna profesoara Smaranda Elian, careia ii sunt dedicate aceste studii.
|
|
|
|
|